Goede doelensector eens gezind met memorandum aan overheden

Momentum2Give, een initiatief van de Vereniging Ethische Fondswerving/Association pour une Ethique dans les Récoltes de Fonds, mobiliseerde donderdag 8 mei vertegenwoordigers van de goede doelen-verenigingen en stichtingen rond een memorandum voor de vrijgevigheid.

Er wordt aan de overheden voorgesteld om een gemengde commissie (sector en overheden) op te richten die de verenigingen van ’maatschappelijk belang’ erkent en registreert. Bovendien zou een wettelijk kader opgezet kunnen worden voor het bedrijfsmecenaat. België hinkt achterop op het fiscale vlak inzake legaten voor het goede doel.

Tijdens het politieke debat met ondermeer kamerleden Georges Gilkinet (ECOLO), François-Xavier De Donnea (MR) en George Dallemagne (cdH), senator Bert Anciaux (sp.a) en regionale vertegenwoordigers van PS, Open VLD en FDF, werd de idee van de gemengde erkenningcommissie zeer goed onthaald, terwijl gewezen werd op mogelijke budgettaire implicaties van fiscale gunstmaatregelen.

Het debat tussen beleid en sector is geopend en geeft uitzicht op een gunstiger klimaat voor oproepen tot de vrijgevigheid in de toekomst.